Småland

Då det är säsongstart i Ädelfors denna helgen så passar jag på att göra något helt annat. Åkte till Jönköping för att bo hos kusinen som jag inte gjort på ca 3 år och inatt kikade jag in hos LilleBror i Husqvarna.
Nattsudd, Adult Swim, långa diskussioner och allmänt lugn. 

#TBT Gruvfrun

Foto: Lars-Åke Karlsson
 
2013
Sist jag var inne i den gamla 1700-talsgruvan var vi ett gäng, utrustade med borrhammare, geologhammare, släggor och mejslar, som mölade lös stuffer med guld i. En rätt spännande upplevelse! Temperaturen ligger alltid på ca 4 grader och det är kolsvart där inne, så det gäller att ha bra lampor med sig för annars är det lätt att den 330 meter långa stollgången blir till en mardrömstur. 
 
Självklart knackade vi på innan vi gick in, för annars hade nog Gruvfrun blivit förbannad.
 
 
 
"Gruvråetbergrået eller gruvfrun 
är i folktron en varelse som finns i gruvor och berg. Hon uppträder som en trollkäring, ett djur, en gråskäggig gubbe eller en fladdermus och skrämmer bort människor från malmfyndigheter. Hon kunde också framträda som en elegant dam, lång och stilig, ofta förnämt klädd i en ljusgrå klänning. Om hon var på riktigt bra humör kunde hon visa var de lämpliga malmådrorna fanns och ibland kunde hon varna om olyckor.
 

Sägner om gruvrået förekom i samhällen där gruvdrift var vanligt. Hon hade en mindre erotisk karaktär än skogsrået och sjörået, vilket kan förklaras med att gruvarbetaren inte hade samma avstånd till hemmet, hustrun eller andra kvinnor, som skogsarbetaren och fiskaren.

En anledning till att historier om gruvrået uppkommit är att gruvarbetarna drömde om stora oupptäckta malmfyndigheter. I en sägen berättas om ett möte med gruvrået, där hon sagt att hennes syster bor i ett berg med dubbelt så stora rikedomar. Berättelser förekommer också där gruvrået gjort så att män inte hittar tillbaka till en nyupptäckt fyndighet. Många sägner kan ses som varningssägner, där gruvarbetare kunde lära av berättelsen och inte vara för giriga i sitt arbete."

Från Wikipedia

Hahaha! Jodu. Män ansågs vara riktigt dumma och kåta gubbar, så gruvfrun var av mindre erotisk karaktär och detta gamla stycke var både snål och elak om man inte visade respekt. Sicket fruntimmer!
Till top