The Wolverine

 
Den 26 juli är Hugh Jackman tillbaka i den nya filmen The Wolverine. Den här gången håller han till i Japan där han drabbar samman med en fiende från sitt förflutna.
 
 
 
IMDB

Frank Frazetta

 
En av mina favoritkonstnärer är Frank Frazetta.
 
 
 
  
 
Han var en amerikansk serietecknare, och en av de fantasykonstnärer som har betytt mest för genrens utveckling. I mitt flickrum prydde jag väggarna med många av hans verk (tyvärr inte original - det hade jag aldrig haft råd med). Jag kunde sitta och stirra på dem i timtal.
 
 
 
Klicka på bilderna för att se dem i större format.

Häxor

 
Här kommer lite häxinspiration för er som vill fira in påsken.
 
 
 
I romersk-katolska kyrkan är skärtorsdagen en reningsdag, varav ordet skärtorsdag är bildat. "Skär" kommer från ett fornsvenskt ord för 'ren', 'vacker', 'blank' eller 'klar', som också finns i förleden till ordet skärseld.
 
 
En häxsabbat är i västerländsk folktro en högtid som häxor firar med djävulen.
 
 
"Våra påskkäringsseder härstammar från en tid då man på fullt allvar trodde att häxorna med sina trollkonster kunde skada människor och djur. Förklaringen är den att vidskepligheten hade sedan födseln blivit invaggad hos alla och satt väl inrotad i folks medvetande. Varenda en trodde på näcken, älvorna, tomtar och troll och övernaturliga förbannelser, vare sig de var vetenskapsmän eller fattighjon. Det var på den tiden också en mycket stark djävulstro i kyrkan. Överallt och hur som helst kunde den onda makten dyka upp för att bekämpa Guds verk och allt som var gott."
 
Från Häxorna far till Blåkulla
 
 
 Blåkulla är den plats dit häxor enligt folktron flög på kvastar under skärtorsdagen för att fira häxsabbat med Djävulen. Orgierna sägs ha pågått till påskaftonen eller påskdagsmorgonen då "häxorna" for hem igen.
 
 
Till top